Feng Shui with Dr. Anna Markovic Plestovic

FENG SHUI * ARCHITECTURE * URBANISM * GEOGRAPHY * SOCIETY

AKTUELNOSTI

KAD FENG SHUI PRIMENJUJU GEOGRAF I ARHITEKTA ZAJEDNO, STVARI POSTAJU OZBILJNE

Posted on August 5, 2015 at 2:20 PM


Pravi Feng Shui je disciplina koja životni prostor, radni prostor, bilo koji objekat ili mesto povezuje sa energijama širokog okruženja na najbolji mogući način za osobe koje taj prostor koriste. On povezuje prostor, vreme i osobu kroz sve planove i dimenzije postojanja.

Ali, kako se to stvarno radi?

Uvek sam rado sarađivala sa arhitektima na feng šui projektima. Ono što nam je zajedničko, osnova na kojoj se razumemo je mišljenje o prostoru i sposobnost konceptualizacije. I uvek me oduševljavalo koliko kreativnih rešenja arhitekte nalaze za primenu mojih feng šui preporuka, u dijapazonu od skupog uređenja naručenog i izrađenog po meri do “uradi sam” rešenja koja nisu ništa manje atraktivna ni manje efikasna. Oduševilo me je kako je prijateljica arhitekta Olivera Filipović rešila “potrebu jačanja elementa metala” u kuhinji svog stančića u Grčkoj, koji upravo renovira:
Olivera starim kuhinjskim elementima daje novi "metalik look" stvarajući veoma zanimljivu kombinaciju klasike i tehno stila


A da bi ona došla do ove ideje i ostalih ideja koje ćete imati prilike da vidite u sledećim postovima, bilo je potrebno da se stančić poveže sa širim prostorom, da se unutrašnja struktura, način funkcionisanja i uređenje stana prilagodi energijama okruženja na najbolji mogući način. I arhitektura i feng šui uvek podrazumevaju mnogo računanja, crtanja, razmene ideja, provere... i tako je Olivera, pre nego što je krenula u farbanje kuhinje, dugo sedela, isčitavala feng šui studiju, razmišljala, crtala:Feng šui studija uređenja kao osnova konkretizacije dizajna enterijera


Sve je počelo tako, da me je Olivera pitala da li mogu preko tlocrta i fotografija da joj dam feng šui preporuke. Pošto je ona arhitekta, a ja sam geograf (bez obzira što su mnogi uvereni da sam “doktor feng šuija”, ja sam zapravo doktorirala na geografiji – na poređenju primene ove dve nauke), oduševljeno sam prihvatila. Uklopiti mali stan koji nisam nikad videla sa prostorom koji ne poznajem – ima li stimulativnijeg izazova, lepšeg zadatka?


Zahvaljujući mnoštvu geografskih alata i prostornih informacija na internetu, sada je izvodivo da se šire okruženje mesta sagleda i iz velike udaljenosti, čak se ovaj način se mesto može sagledati bolje i detaljnije, nego kratkom posetom. A što se tiče ličnih utisaka, osećanja i percepcije prostora, svakako je bitnije saznati i osvestiti šta stanari osećaju i misle na datom mestu. Tu sam se, naravno, mogla osloniti na Oliverino uvežbano oko i osećaj. Po osnovu podataka o lokaciji koje mi je ona poslala krenula sam da istražujem reljef, topografiju mesta, klimat....i tako sam prvo ja sedela, gledala, računala, razmišljala, obeležavala, crtala:
Zatim sam, opet po slikama za koje mi je Olivera poslala link, razjasnila sebi strukturu zgrade i njen položaj u odnosu na okruženje, i locirala stan u zgradi. Obzirom da je stan okružen terasama sa tri strane najbitnije je bilo odrediti na koju stranu će se stan fokusirati, odakle će primati Qi.

Reljef šireg regiona, a i topografija same lokacije ukazivali su na to, da je najbolje da se se stan orijentiše ka jugoistoku. Iako se na fotografijama teren doima ravnim, kada se izmeri elevacija, vidi se da se teren se diže prema severozapadu, pružajući oslonac samom stanu, a ovaj oslonac je ojačan i samom zgradom. Ovim se dobiijaju stabilna leđa, otvoren vidik na licu, a okolni teren obezbeđuje prisustvo sve četri “nebeske životinje”:
Sve dalje preporuke u unutrašnjem uređenju baziraju se na ovako određenoj lokaciji i orijentaciji, uključujući i potrebu da se u kuhinjskom delu naglase elementi metal i voda. Na tome se zasniva i Oliverino kreativno rešenje za jačanje metala koje ste videli na početku, a i sva buduća kreativna rešenja koja ćete na ovom blogu moći da vidite.

 

Categories: None