Feng Shui with Dr. Anna Markovic Plestovic

FENG SHUI * ARCHITECTURE * URBANISM * GEOGRAPHY * SOCIETY

AKTUELNOSTI

Sta donosi Vatreni Majmun?

Posted on January 21, 2016 at 10:00 AM


Ako vam se učinilo da je sve nekako postalo nepredvidivo u prethodnoj godini Drvene Koze, pripremite se na još intenzivnijei haotičnije promene u godini Vatrenog Majmuna.  Koza, koja je vladala prethodnom godinom predstavlja jin polaritet, relativno je mirnija i stabilnija u odnosu namajmuna koji je jang, aktivan, agilan, nepredvidiv sam po sebi, a koji vlada godinom pred nama.


Pri tome prethodnom godinom je vladao i jin oblik elementa drvo koji je povezan sa manifestacijom, klijanjem rastom, razvojem, a u godini pred nama vlast preuzima jang vatra, nežna poput šumskog požara. Ona osvetljava sve, u njoj svi oblici postaju jasno vidljivi, ali i lako izgore ili se istope.Kombinacija ove dve aktivne intenzivne i impulsivne energije ukazuje na to da će promene biti još veće, značajnije, nagliije, nego što su bile prethodne godine.


Teško je, ako je uopšte moguće precizirati šta da se očekuje posle svega neočekivanog čemu smo svedočili u prethodnoj godini:  ekonomskih problema sa kojima se suočava dobar deo sveta, finansijske okupacije Grčke, nagle ekspanzije Islamske Drzave, ukljucivanja Rusije u konflikt u Siriji i stvaranja opšte ratne atmosfere povodom toga, ogromne reke izbeglica, praktičnog raspada Šengenskog sistema...


U prethodnim postovima sam pokušala da vam predočim šta se može predvideti na individualnom i kolektivnom planu kroz prostorne odnose i Ji Đing, a sada ćemo se baviti uticajima vremena i njihovim manifestacijama u prostoru.
Bez obzira na globalne događaje, na koje nemamo baš mnogo uticaja, godina majmuna može biti sasvim prijatna i srećna upojedinačnom životu, ako dozvolimo da nas radoznalost, originalnost ipreduzetnost Majmuna potaknu na širenje vidika i oslobađanje od starih, štetnih misli, osećanja, stavova i načina ponašanja.


Na ličnom nivou godina Majmuna će najviše izazova i promena doneti onima rođenim u godini ili na dan Majmuna. Da li će ove promene biti dobre ili loše, zavisi od toga koliko je osoba fleksibilna, spremna na promene i koliko je sposobna da u neočekivanom otkrije seme mogućnosti.


Na zodijačkom krugu suprotno od Majmuna stojiTigar, što znači da će onima rođenim u godini tigra ova godina Majmuna doneti najviše iskušenja i opasnosti. Pošto je tigrovima ove godine pojačana želja za putovanjem, selidbom, promenom, a godina im niije povoljna, treba da budu jako oprezni, da izbegavaju nagle odluke, nepromišljene promene, brzu vožnju. Osimtoga se preporučuje da u toku ove godine nose sa sobom figuricu zmije, bilo kaomedaljon na lančiću ili narukvici, ili na držaču ključeva. Veruje se da Zmija privlači Majmuna, i može da odvrati vladaoca godine od sukoba sa svojim opozitom Tigrom. Naravno, ovo znači da Zmije očekuje dobra godina, srećni preokretii dosta zabave, samo bi ipak trebale da obrate pažnju da ne preteraju do finansijskog, fizičkog ili emotivog iscrpljivanja.


Majmun je jedan od četri znaka poznatih kao“putujući konj”, koji podstiču kretanje, putovanje, promene, traženje novih mogućnosti.Na pozitivne promene, selidbe, promene posla, učenja novih stvari u ovoj godini mogu računati oni rođeni u godini Konja, Psa i Tigra, kojima ova godina donosi još i rezultate napora uloženih u razne projekte prethodnih godina.


Pozitivan uticaj vladara godine će osetiti i Koze,Veprovi i Zečevi, koji će se dosta kretati i u prostornom i u društvenom smislu, dosta zabavljati, tražiti i nalaziti lepotu i ulepšavati okruženje za sebe i za druge.


Najbolji prijatelji Majmuna su Pacov i Zmaj. Njih Majmun inspiriše, donosi im poslovne i finansijske uspehe, prodore na nova područja znanja i delanja, i uopšte, mnoge mogućnosti koje bi trebali prihvatiti oberučke.


Za one koje tu nisu posebno pomenuti godina bi trebala biti mirna, neutralna, bez većih uspona i padova u ličnim životima. Ali, bez obzira u kom znaku ste rođeni, raspored zvezda i kvalitet vremenske dimenzije ne možete menjati i time uticati na svoju sudbinu. Međutim, energije godine se ispoljavaju i u prostoru, a tu već možete nešto preduzeti uz pomoć Feng Šuija na zaštiti od potencijalnih nepovoljnosti ove godine i podsticanju pozitivnih efekata.
U centru magičnog kvadrata, a time i u centru vašeg prostora se u godini pred nama nalazi zvezda 2, koja se naziva i zvezda bolesti. U godini vatrenog majmuna naglašeno su mogući problemi sa srcem,cirkulacijom, kožom i disajnim organima. Tradicionalno se zemljana energija ove zvezde raspršuje pomoću niske od šest metalnih novčića ili metalne vaze uobliku tikvice (calabash). U nedostatku ovakve niske možete koristiti grupu od bilo kojih 6 metalnih objekata ili neku posudu od metala drugog oblika, samo obratite pažnju da posuda ima relativno veliku zapreminu i usko grlo .

“Veliki Vojvoda” se i dalje nalazi na jugozapadu, tako da nije preporučljivo sedeti licem ka ovom pravcu, niti planirati veće radove tipa dogradnje, renoviranja, menjanja podova. Sa druge strane, na jugozapadu je ove godine i zvezda finansija 8, koja je povoljna, i koju bi trebalo aktivirati. Srećom, Veliki Vojvoda, kao i sve osobe na visokom položaju,  voli da mu se iskaže poštovanje darovima. Dekorišite zato jugozapad nečim zlatnim, možete tu postaviti posudu zlatne boje i u njoj simboličke darove: novčiće, komadiće brušenog stakla, poludrago kamenje. Pošto ga darujete, možete slobodno sedeti leđima ka jugozapadu, imaćete podršku najmoćnijeg od svih nebeskih uticaja. Citrin koji ste prošle godine držali na severu sad premestite na jugozapad.

Jedan od dva izrazito nepovoljna sektora ovegodine je severoistok, gde se nalazi žuta 5, a zajedno sa njom i Sui Po (koga bi mogli prevesti kao “Godinolomac”). Obe ove energije su jake i najbolje je ne uznemiriti ih radovima ili bukom. U ovom delu će vam biti od koristi postavljanje 6 metalnih novčića u slanoj vodi, niske od šest novčića, 6metalnih zvončića i/ili cevastog zvonca sa 6 šupljih cevi.

Obzirom da posle darivanja Velikog Vojvode možete računati na njegovu podršku ako mu okrenete leđa, možda ćete poželeti da okrenete radni sto tako da sedite leđima ka jugozapadu. To znači da ćete sedeti licem ka severoistoku, gde vas čekaju 5 i Sui Po, pa se zaštitite tako da držite slanu vodu sa novčićima ispred sebe na stolu.

Drugi izrazito nepovoljan sektor je jug, odaklestiže uticaj pod nazivom šest ubistava. Ovo je tip agresivne, nepredvidive energije koju nikako ne želite iza leđa, ali možete da se suočite sa njom, ako postavite tradicionalne zaštiitnike – tri Fu psa ili tri Qilina – u južni deo, okrenute licem ka jugu.

Zvezda 3 “svađalica” je na severozapadu, njene sklonosti možete smiriti nečim crvenim ili svetlom u ovom delu.

Zvezda 7 koja predstavlja skandale, ogovaranja i napade, nalazi se na severu. Nju možete smiriti nečim plavim, ili sa tri bambusa u staklenoj vazi.

Na istoku je zvezda slave 9, i tu se dobro oseća.Da biste je podržali i tako prizvali nove mogućnosti za pokazivanje vaših sposobnosti i dobijanje priznanja za njih, stavite u istočni deo jednu lepu, razvujenu biljku.

Voda na zapadu, gde je zvezda 4 kreativnosti iakademskih postignuća, može da vam ojača položaj, unapredi karijeru ili potakne romansu.

Na jugoistoku, pravcu obilja i prosperiteta nalazi se zvezda budućeg bogatstva 1, što je vrlo dobra kombinacija. Cvetnicama možete aktivirati svoju kreativnost i potaknuti ideje koje će vam u budućnosti stvoriti prosperitet.


Naravno, ako ste se bavili feng šuijem, onda znate da godišnje leteće zvezde daju efekte u interakciji sa osnovnom kartom letećih zvezda vašeg prostora i u zavisnosti od formi u okruženju i u samom prostoru. Godišnje zvezde stupaju u interakciju sa rezidentnom vodenom ili planinskom zvezdom vašeg prostora, i u toj interakciji njihovo dejstvo se može promeniti u potpunosti. Na primer, ako u centru imate kombinaciju zvezda 6 i 8, onda zvezda bolesti 2 ove godine pojačava vaše izglede u poslovima sa nekretninama, ili podržava vaš autoritet. Ako tu imate kombinacije zvezda 3-4, onda će ženski deo porodice imati jaka emotivna talasanja, duševne nemire. A ako su vam tu zvezde 6 i 7, onda će vam zvezda bolesti pojačati verovatnoću materijalnih gubitakausled prevara i krađa.

 

Iako se “feng šui lekovi” dobijaju bez recepta, ako nistesigurni kako deluju, konsultujte svog “lekara” ili “apotekara” na [email protected] ili lajkom na Fejsbuk stranicu

 

Categories: None