Feng Shui with Dr. Anna Markovic Plestovic

FENG SHUI * ARCHITECTURE * URBANISM * GEOGRAPHY * SOCIETY

FENG SHUI DIZAJN - NAJBOLJI MALI HOTEL U SRBIJI

Eurogarni Hotel u Beogradu proglašen je najboljim malim hotelom u Srbiji, a i popularni Booking.com mu je dodelio nagradu za izuzetnost  za 2014. po osnovu prosečne ocene 9.2 , kako su ovaj mali hotel ocenili gosti. Laičko oko verovatno neće primetiti da su u uređenju hotela u velikoj meri uzete u obzir preporuke feng šuija, ali pouzdano mogu da tvrdim da je ovo jedan odličan primer primene feng šuija u procesu dizajna. Mogu da tvrdim da je primenjen feng šui  jer sam ja bila feng šui konsultant pri planiranju i uređenju. Mogu da tvrdim da je odličan primer baš zato, što je najbolji feng šui onaj, koji se ne vidi, samo deluje, a nagrade i zadovoljstvo gostiju dokazuju efikasnost primene.

 

U prvom redu, feng šui je bio potreban da se na odgovarajući način koncipira prenamena zgrade, koja je građena sa namerom da bude perionica kamiona i još ponešto kako bi sve to zajedno bila neka vrsta logističkog centra za mali biznis. Nedostatak fokusa u nameri stvorio je u fizičko-prostornom domenu zgradu sa nejasnom orijentacijom i dvosmislenim oblicima.

  

Prvi i osnovni zadatak je zbog toga bio pojašnjenje forme i orijentacije, što je postignuto promenjenom krovnom konstrukcijom, naglašavanjem orijentacije velikim staklenim površinama, određivanjem pravc a ulaza i orijentacije recepcije.. Ovako je zgrada spolja dobila lice.

 

 

Sa unutrašnje strane je položaj lica zgrade potvrđen time, što su prostorije koje podrazumevaju okupljanje ljudi, koje zbog toga predstavljaju fokusne tačke prostora – hol, bar, doručkovaonica – postavljene uz staklenu fasadu koja predstavlja lice. Od recepcije kao prijemne tačke, pravac kretanja je jednoznačan, što čini da se qi nakuplja u zajedničkim prostorijama, tu se smiri i pročisti, i odande teče dalje. U zajedničkom prostoru paleta boja se kreće u okviru neutralnih zemljanih i metalnih boja, koje su dopunjene reprezentacijama faze/elementa vode, koji obezbeđuje komunikaciju, diplomatiju, opuštanje

 

 

Shema boja soba je određivana prema segmentima u kome se sobe nalaze, pa su pomoću standardizovane palete boja za reprezentaciju pojedinih faza/elemenata stvorene individualne kombinacije za svaku sobu, koje su ipak svugde na najbolji način usklađene sa uticajima okruženja. Ovakva individualizacija pomaže gostima da prostor ne doživljavaju kao objekat ugostiteljske industrije, već kao llični prostor odmora i opuštanja. 

 

Sobe zemlja-metal, sa akcentom vatre

 

Sobe vatra-zemlja

 

 Soba zemlja-metal-voda

 

 Soba metal-voda-drvo

 (fotografije uredjenog eksterijera i enterijera su sa sajta hotela, slike objekta pre prenamene sam su moje)

Recent Blog Entries

Recent Videos

4919 views - 1 comment

 

 

Share on Facebook