Feng Shui with Dr. Anna Markovic Plestovic

FENG SHUI * ARCHITECTURE * URBANISM * GEOGRAPHY * SOCIETY

Studija slučaja - odlivanje energije iz stana

Osnovni problemi su obično povezani sa strukturom prostora – rasporedom prostorija – koja određuje uobičajene putanje kretanja. Ove uobičajene staze kojima prolazimo mnogo puta svakog dana utiču na stvaranje slike o sebi i drugima, organizaciju života, na to kako se u prostoru osećamo, kako komuniciramo, i na kretanje energije u prostoru. Energija Či, “dah univerzuma” od koje je sve sazdano i koja daje život svemu postojećem, u svom kretanju po stanovima prati kretanje ljudi, ili obrnuto, ljudi prate njeno kretanje. U oba slučaja, bitno je da pokret kroz prostor bude prijatan, lagan, neometen, a da se pri tome zadrži osećaj stabilnosti, zaštite i bezbednosti koji daje unutrašnji prostor jasno odvojen od spoljašnjosti. U prostorima koji su na neki način preterano izloženi spoljnjem prostoru nastaje

Odlivanje energije,
a zajedno sa njom i rezultata rada, organizacije, samopoštovanja i poštovanja drugih, pa čak i fizičke snage. Stalan umor, bezvoljnost, nedostatak vremena za sebe i za druge bez nekog vidljivog razloga, kao i česta pojava neočekivanih troškova ukazuje na to da se či ne zadržava dovoljno dugo u prostoru.
   
 ilustracija 1 – odlivanje energije sa viših spratova sa potpuno otvorenim vidikom

Pojava je najčešća u stanovima visoke spratnosti u soliterima koji stoje sami ili u manjim grupama. Veliki prozori ovih stanova pružaju sjajan vidik, ali či, čije kretanje je najsličnije kretanju vode, teži od više tačke ka nižoj, zbog čega se intenzivno odliva kroz te prozore, ostavljajući stan i stanare bez svojih blagodeti. Ista pojava je prisutna i kod kuća na padini na kojima se velike staklene površine otvaraju u pravcu pada terena, pri čemu veći pad znači i jači odliv enrgije. Rešenje u ovim slučajevima naravno nije zazidavanje prozora, već povećanje “akumulacionog kapaciteta”, putem draperija koje će vizuelno suziti površinu prostora i povećati osećaj zaštićenosti i ušuškanosti. Stabilizaciji može doprineti i postavljanje nekih težih predmeta – komada nameštaja, krupnih biljaka – u prostor ispred prozora, kao i saksijsko cveće ili ukrasni predmeti od kamena i keramike na prozorskoj dasci. Predmeti koji oblikom sugerišu mogućnost nakupljanja vode, kao što su vaze i činije, takođe mogu doprineti zadržavanju energije u prostoru. Naravno, primena svih ovih rešenja bi bila preterana. Od nabrojanih mogućnosti najbolje je odabrati ono što odgovara ukusu stanara, i najbolje se uklapa u prostor. Po mom iskustvu rešenja Feng Šuija su najefikasnija upravo onda, kada ne odskaču od okoline – dobar Feng Šui se ne vidi, samo deluje.
 

ilustracija 2 – raspršivanje toka čia u prostoru


Kod stanova na nižim spratovima ovaj efekat nastaje kada se od ulaznih vrata lako dostupni prozori otvaraju na više strana. U ovom slučaju ulazni snop či-a se raspršuje na više manjih tokova, koji brzo napuštaju prostor kroz te prozore, što na stanare ima posledice kao i u prvom slučaju, pa je izbor mera za ublažavanje ovog efekta isti. Međutim, zbog raspršivanja glavnog toka i stvaranja više malih tokova, ukupna količina pokreta u prostoru je povećana, tok nema jasnu orijentaciju, što znači da je osećaj stabilnosti i bezbednosti tu dodatno oslabljen. Dezorijentacija i nestabilnost se obično u prvom redu odražava na međuljudske odnose. Svako od stanara ima “svoje puteve”, zajednica gubi fokus i osećaj zajedništva. Naravno, efekat zavisi od stepena vezanosti zajednice u prostoru. Porodični odnosi će biti problematični. Ako se tu vodi neki posao, biće teško uskladiti različite interese i zamisli. Ali, studenti koji zajednički iznajmljuju stan će se osećati nezavisno i slobodno, jer svako od njih može da se kreće nezavisno od drugih. Rešenje problema treba da se koncentriše na to da se od ulaza energija jasno usmeri u nekom pravcu. Ovo se može postići razlikama u intenzitetu osvetljenja, jer će se kretanje automatski usmeravati ka najosvetljenijoj tački, akcentom neke intenzivne boje koja će privući pažnju a sa njom i či, ili na primer podnom oblogom koja će uzorkom označiti pravac kretanja. Odgovarajući efekat će postići i bilo koje drugo rešenje koje će označiti jasan pravac kretanja ka nekoj fokusnoj tački prostora, obično dnevnoj sobi ili kuhinji/trpezariji. Ako je to zbog nečega neizvodljivo, onda se duž putanje kretanja može simbolički predstaviti zajedništvo ličnim predmetima koji povezuju članove u zajednicu. Kao simboli, najefikasniji su predmeti za koje se vezuju zajedničke uspomene, bilo da je u pitanju zidni sat, zbirka kamenčića sa zajedničkih letovanja ili slika koja se sviđa svima (ili bar većini) koji u tom prostoru žive ili rade. Najjednostavniji simbol zajednice su porodične (zajedničke) fotografije, ali kao i drugi simboli, imaju efekta samo ako zaista imaju emotivni značaj za članove zajednice.

Naravno, sem ovih tipičnih struktura postoje i one u kojima odlivanje energije nije tako očigledno, ali su efekti primetni. Izvor problema je najlakše odrediti tako da zamislimo naš prostor napunjen vodom, i pokušamo naći mesto na kome bi se voda odlivala iz ovog prostora U skladu sa tim, rešenje problema je usporavanje odliva strukturnim promenama, prerasporedom načina upotrebe prostora ili bar na vizuelno-simboličkom nivou. Međutim, u ovim intervencijama treba biti pažljiv, da se tok ne bi potpuno zaustavio, jer u tom slučaju istrošeni či ne može da napusti prostor i blokira dotok nove, sveže energije.


Add your main content here - text, photos, videos, addons, whatever you want!

Recent Blog Entries

Recent Videos

4919 views - 1 comment

 

 

Share on Facebook